TEXT_SIZE
Διαφήμιση

orthodox links here:

Η κίνηση του σεβασμιωτάτου

Διαφήμιση

Αναζήτηση

με παρρησία...

Διαφήμιση

πρόσφατα

Διαβάστε όλα τα τεύχη του «Παύλειου Λόγου» τώρα

Διαφήμιση
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 4141343

Αγ. Αθανάσιος Μετεώρων

ΕκτύπωσηE-mail

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 05 Αύγουστος 2009 22:24 Πέμπτη, 26 Οκτώβριος 2006 20:41

Ο Aγιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης.
Στα 1303 είδε το φώς του κόσμου ο Αγιος Αθανάσιος, στην Νέα Πάτρα. Μόλις 16 χρονών ξεριζώθηκε από την πατρίδα του, καθώς Φράγκοι κατακτητές την κατέλαβαν, το 1319. Τότε ήταν που έφυγε για τη Θεσσαλονίκη κι από κεί για το ευλογημένο Αγιον Όρος.

Περισσότερα: Αγ. Αθανάσιος Μετεώρων

 

Αγ. Απόστολος Παύλος

ΕκτύπωσηE-mail

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 17 Ιανουάριος 2013 12:49 Παρασκευή, 27 Οκτώβριος 2006 19:35

Αγιος Απόστολος Παύλος
Ιδρυτής της τοπικής Εκκλησίας. Εορτάζεται στις 29 Ιουνίου.

Ο μέγας Απόστολος των Εθνών Παύλος δεν ανήκε στη χορεία των δώδεκα Αποστόλων. Δε γνώρισε τον Κύριο όσο ζούσε στη γη, αλλά αποκαλύφτηκε κατόπιν σε αυτόν και κλήθηκε να γίνει απόστολός Του, όντας αυτός πολέμιος της Εκκλησίας.
Η Εκκλησία μας χαρακτήρισε τον Απόστολο Παύλο ως τον «Πρώτον μετά τον Ένα», δηλαδή τον σημαντικότερο άνδρα επί γης μετά τον Χριστό και ως το «πολύτιμο σκεύος Χριστού». Δίκαια, διότι ο μέγας αυτός Απόστολος προσέφερε στην Εκκλησία του Χριστού τις πιο ανεκτίμητες υπηρεσίες της ιστορίας Της! Αυτός είναι ο ουσιαστικός θεμελιωτής Της στα έθνη, ως τα πέρατα της οικουμένης!

Περισσότερα: Αγ. Απόστολος Παύλος

 

Αγ. Γρηγόριος Παλαμάς

ΕκτύπωσηE-mail

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 05 Αύγουστος 2009 22:26 Πέμπτη, 26 Οκτώβριος 2006 21:31

Ο Aγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς,
Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης.
Εάν ο όσιος Αντώνιος υπήρξε κορυφή οσιότητος, ερημητισμού και ασκητικότητος, ο Αγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, είναι η κορωνίδα των προσωπικοτήτων που ασκήθηκαν στη μοναστική πολιτεία της Σκήτεως Βεροίας.

Περισσότερα: Αγ. Γρηγόριος Παλαμάς

 

Αγ. Θεοφάνης Ναούσης

ΕκτύπωσηE-mail

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 05 Αύγουστος 2009 22:27 Παρασκευή, 27 Οκτώβριος 2006 19:17

Ο Aγιος Θεοφάνης της Ναούσης.
Στην μεγάλη σωρεία των οσίων και των ασκητών της Σκήτης ήλθε να καταταγεί και ο Άγιος Θεοφάνης. Γεννήθηκε στα Γιάννενα μετά το 1590. Από νέος έφυγε για το Aγιον Όρος και κατατάχθηκε στην συνοδεία της Μονής του Δοχειαρίου, από τα πρώτα παραθαλάσσια μοναστήρια που αντικρίζει κανείς.

Περισσότερα: Αγ. Θεοφάνης Ναούσης

 

Αγ. Ιωάννης Κουλακιώτης

ΕκτύπωσηE-mail

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 05 Αύγουστος 2009 22:29 Παρασκευή, 27 Οκτώβριος 2006 19:21

Ο Aγιος Ιωάννης ο Κουλακιώτης
Καταγόταν από την Κουλακιά, σημερινή Χαλάστα, έδρα της επισκοπής Καμπανίας, η οποία μετά το 1930 υπήχθει στη Μητρόπολη Βεροίας και Ναούσης. Ήταν δάσκαλος. Το 1776 μαρτύρησε στο παζάρι της Θεσσαλονίκης. Τό σώμα του ρίχθηκε στη θάλασσα. Η μνήμη του εορτάζεται στις 15 Φεβρουαρίου.

Περισσότερα: Αγ. Ιωάννης Κουλακιώτης

 

Αγ. Κάρπος Απόστολος

ΕκτύπωσηE-mail

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 05 Αύγουστος 2009 22:12 Πέμπτη, 26 Οκτώβριος 2006 20:21

Αγιος Κάρπος Απόστολος
Μαθητής του Αποστόλου Παύλου. Διετέλεσε πρώτος επίσκοπος Βεροίας από το 50 μ.Χ. Η μνήμη του εορτάζεται στις 26 Μαϊου.
 

Αγ. Νικάνωρας Ζάβορδας

ΕκτύπωσηE-mail

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 05 Αύγουστος 2009 22:10 Πέμπτη, 26 Οκτώβριος 2006 12:24

Αγιος Νικάνωρας της Ζάβορδας
Στη Θεσσαλονίκη γεννήθηκε ο Αγιος Νικάνωρας το 1491 από Χριστού, κι είχε πλούσιους γονείς. Μετά τον θάνατο των γονιών του, ο ευλαβής νέος, μοίρασε την περιουσία του στούς φτωχούς κι έγινε μοναχός σε κάποιο από τα μοναστήρια της πατρίδας του.

Αλλά η Θεσσαλονίκη δέν του πρόσφερε την ποθούμενη ησυχία. Κάποια μέρα, στην προσευχή του, άκουσε καθαρά μια φωνή να του υπαγορεύει να ασκητέψει στο όρος Καλλίστρατο, μια κορυφή στα σύνορα των Γρεβενών και της Δεσκάτης. Ξεκίνησε λοιπόν ο Άγιος Νικάνωρας οδοιπορώντας από την Θεσσαλονίκη για να μεταβεί στο όρος Καλλίστρατο. Περνώντας από χωριό σε χωριό κήρυττε τον λόγο του Θεού, όπου και όπως μπορούσε. Κάποτε έφθασε στη Βέροια, απ’όπου υποχρεωτικά θα περνούσε, κι έκαμε έναν αρκετά μεγάλο σταθμό στη Σκήτη της, γιατί είχε εντυπωσιαστεί από την πνευματική ατμόσφαιρα που επικρατούσε.
Εκείνο τον καιρό ήταν ακόμη στα μέρη μας ο Άγιος Διονύσιος. Επειδή αναγνώρισαν ο ένας την αρετή του άλλου, έκαναν το πάν για να συζητούν πνευματικά και να ωφελούνται. Πολλες φορές αγρυπνούσαν μαζί ή τελούσαν θείες λειτουργίες. Ο Άγιος Διονύσιος έλεγε, για τον Άγιο Νικάνωρα, στούς μαθητές του: «Βλέπετε αδελφοί! μεγάλο θησαυρό κρύβει κάτω του εκείνο το ευτελες τριβώνιο!», γιατί βέβαια σαν ασκητές δέν ήταν ντυμένοι με πολυτελή ρούχα, αλλά με ευτελή τριβώνια.
Η θεία προσταγή όμως προς τον Άγιο ήταν να πάει στο Καλλίστρατο. Πήρε λοιπόν τον Αλιάκμονα παρόχθια και βγήκε ίσα στο βουνό που αναζητούσε. Επειδή με αυτό τον τρόπο, δηλαδή παρόχθια του Αλιάκμονα η επικοινωνία με τα πόδια ήταν κάπως σύντομη, συχνά-πυκνά πήγαιναν κι έρχονταν οι δύο Αγιοι αν και τελειωμένοι στην αρετή, ήθελαν όλο και περισσότερο να γεύονται την χάρη του Θεού, ανταλάσσοντας εμπειρίες. Μια φορά μάλιστα πήγαν δύο λαϊκοί στον Άγιο Νικάνωρα να υποταχθούν, καταγόμενοι από τα μέρη μας. Κι ο Άγιος με ειλικρινή ταπείνωση αντέτεινε «μα καλά ήλθατε σε μένα τον ευτελή και αφήσατε τον μεγάλο στην αρετή Διονύσιο;».
Στο Καλλίστρατο ο Άγιος έκτισε κοινόβιο μοναστήρι το 1534, αφιερωμένο στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος, κι εκεί σύναξε πολλές ψυχές που ήθελαν να σωθούν κοντά του! Το μοναστήρι αυτό είναι πιο γνωστό σαν Μονή της Ζάβορδας κοντά στα Γρεβενά.
Στην διαθήκη που άφησε ο άγιος, έδωσε εντολές στα καλογέρια του, για την ενθρόνιση των ηγουμένων της Μονής του, να την τελούν ηγούμενοι ή από τα Μετέωρα ή από τη Μονή του Προδρόμου στην Σκήτη της Βέροιας.
Τρείς μέρες πριν κοιμηθεί τον αιώνιο ύπνο, προγνώρισε την αποδημία του και παρήγγειλε στα καλογέρια του: «υπάγετε στην Μονή του Προδρόμου, που ανακαίνισε ο αδελφός και συνασκητής μου Διονύσιος. Εκεί με πολλά δάκρυα και δεήσεις ζητήστε από τους πατέρες να σάς δώσουν κάποιον ικανό να γίνει ηγούμενός σας». Και μάλιστα ήταν εποχή που είχε αναχωρήσει ο Άγιος Διονύσιος, αλλά ο Άγιος Νικάνωρας γνώριζε τις πνευματικές ικανότητες και των υπολοίπων πατέρων που παρέμειναν στη Σκήτη.

Εκλεισε τα γήινα μάτια του στις 7 Αυγούστου του 1549, την επομένη δηλαδή μέρα, της πανηγύρεως της Μονής της Ζάβορδας, κι έκτοτε καθιερώθηκε αυτή τη μέρα να πανηγυρίζεται η μνήμη του.

(από το βιβλίο «Ξενάγηση στη Μονή Προδρόμου)
 

Αγ. Νικόδημος Βεροιέας

ΕκτύπωσηE-mail

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 05 Αύγουστος 2009 22:30 Παρασκευή, 27 Οκτώβριος 2006 19:25

Ο Αγιος Οσιομάρτυρας Νικόδημος
Καταγόταν από πλούσια και αρχοντική οικογένεια της Βέροιας. Έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Ανδρονίκου Β΄ Παλαιολόγου και ασκήτευσε στη μονή Φιλοκάλλους στη Θεσσαλονίκη. Ο Aγιος βοηθούσε τις πόρνες να ξεφύγουν από την αμαρτία και για το λόγο αυτό βρισκόταν τακτικά στά καταγώγια όπου

Περισσότερα: Αγ. Νικόδημος Βεροιέας

 

Αγ. Σωσίπατρος Βεροιέας

ΕκτύπωσηE-mail

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 05 Αύγουστος 2009 22:31 Παρασκευή, 27 Οκτώβριος 2006 19:32

Ο Άγιος Σωσίπατρος ο Βεροιεύς
Μαθητής του Αποστόλου Παύλου που τον ακολούθησε κατά την τελευταία του επίσκεψη στη Βέροια. Το όνομά του συναντάται ως Σώπατρος ή Σωσίπατρος. Του ανατέθηκε η διάδοση του Χριστιανισμού στην Κέρκυρα, όπου χρημάτισε επίσκοπος και δέχθηκε μαρτυρικό θάνατο. Η μνήμη του τιμάται στις 29 Απριλίου. Στην περιοχή «Προμηθέας» της Βέροιας πρόκειται να ανεγερθεί ιερός ναός πρός τιμήν του.

Περισσότερα: Αγ. Σωσίπατρος Βεροιέας

 

Αγ.Αθανάσιος Κουλακιώτης

ΕκτύπωσηE-mail

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 05 Αύγουστος 2009 22:15 Πέμπτη, 26 Οκτώβριος 2006 14:08

Ο Αγιος Αθανάσιος ο Κουλακιώτης
Καταγώταν από την Κουλακιά (σημερινή Χαλάστρα), άλλοτε έδρα της επισκοπής Καμπανίας, η οποία υπήχθει το 1930 στη Μητρόπολη Βεροίας και Ναούσης.

Περισσότερα: Αγ.Αθανάσιος Κουλακιώτης

 

Αγ.Αντώνιος ο Βεροιεύς

ΕκτύπωσηE-mail

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 17 Ιανουάριος 2013 11:09 Σάββατο, 11 Νοέμβριος 2006 07:11

Αγ. Αντώνιος ο Βεροιεύς.

Ο Όσιος Αντώνιος καταγόταν από ευσεβείς και πλούσιους γονείς και έζησε κατά τον 9ο αιώνα. Νέος ακόμα, έγινε μοναχός στην σκήτη της Βέροιας, κοντά στην κοιλάδα του ποταμού Αλιάκμονα. Οι πνευματικοί του αγώνες κράτησαν είκοσι χρόνια στην σκήτη. Πνευματικά ώριμος, με την ευχή του ηγουμένου της Σκήτης, αποσύρθηκε σε σπήλαιο, όπου έζησε ακόμα πενήντα τέσσερα χρόνια ασκητικών γυμνασμάτων. Η Εκκλησία τιμώντας τον θεώρησε Μέγα και γι’ αυτό τον ονόμασε Νέο σε σχέση με τον παλαιότερο διδάσκαλο της ερήμου Άγιο Αντώνιο τον Μέγα. Ο Όσιος Αντώνιος κοιμήθηκε με ειρήνη σε ηλικία 94 ετών.
Μοναδικές απολαύσεις του ήταν η εγκράτεια και η εξαντλητική νηστεία, με την οποία κατανικούσε τα πάθη του σώματος. Έτρωγε μόνο μία φορά την εβδομάδα τα λίγα χόρτα που φύτρωναν γύρω από το σπήλαιό του, αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό την υπερηφάνεια, με την οποία προσπαθούσε ο διάβολος να τον παρασύρει στην πτώση.

Περισσότερα: Αγ.Αντώνιος ο Βεροιεύς

 

Αγ.Αρσένιος επισκ.Βεροίας

ΕκτύπωσηE-mail

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 05 Αύγουστος 2009 22:18 Πέμπτη, 26 Οκτώβριος 2006 13:54

Ο Αγιος ιερομάρτυρας Αρσένιος Βεροίας
Έζησε τον 14ο προς 15ο αιώνα. Στην πολιορκία της πόλης της Βέροιας συνελήφθει να λειτουργεί στην Παλαιά Μητρόπολη, που σώζεται ακόμη και σήμερα, και σφαγιάσθηκε ή απαγχονίσθηκε.

Περισσότερα: Αγ.Αρσένιος επισκ.Βεροίας

 

Αγ.Ιερουσαλήμ

ΕκτύπωσηE-mail

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 05 Αύγουστος 2009 22:17 Πέμπτη, 26 Οκτώβριος 2006 14:00

Η Αγία Ιερουσαλήμ και τα τρία παιδιά της
Σέκενδος, Σεκένδικος και Κήγορος
Η αγία αυτή καταγόταν από την Αλεξάνδρεια. Μετά το θάνατο του συζύγου της, γύρισε πολλούς τόπους κηρύττοντας τον Χριστό και φθάνοντας μέχρι τη Ρώμη.

Περισσότερα: Αγ.Ιερουσαλήμ

 

Αγιος Ονήσιμος Απόστολος

ΕκτύπωσηE-mail

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 05 Αύγουστος 2009 22:08 Πέμπτη, 26 Οκτώβριος 2006 20:30

Αγιος Ονήσιμος Απόστολος
Μαθητής του Αποστόλου Παύλου. Διετέλεσε επίσκοπος Βεροίας από τό 61 έως το 106 μ.Χ. Η μνήμη του εορτάζεται στις 15 Φεβρουαρίου.