TEXT_SIZE
Διαφήμιση

orthodox links here:

Η κίνηση του σεβασμιωτάτου

Διαφήμιση

Αναζήτηση

με παρρησία...

Διαφήμιση

πρόσφατα

Διαβάστε όλα τα τεύχη του «Παύλειου Λόγου» τώρα

Διαφήμιση
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 4141343

Μουσεία-Μνημεία

Μητροπολιτικό Μέγαρο

PDFΕκτύπωσηE-mail

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 06 Αύγουστος 2009 21:53 Παρασκευή, 10 Νοέμβριος 2006 12:50

Το Μητροπολιτικό Μέγαρο της Βέροιας.
Πρόκειται για ένα από τα ομορφώτερα κτίρια της περιοχής ανακαινισμένο και διακοσμημένο κατά καιρούς από τους διάφορους Μητροπολίτες Βεροίας. Περιέχει συλλογές μεταλίων, τιμητικών διακρίσεων, αμφίων και προσωπικών αντικειμένων των τελευταίων αρχιερέων.

Περισσότερα: Μητροπολιτικό Μέγαρο

 

Βυζαντινό Μουσείο

PDFΕκτύπωσηE-mail

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 05 Αύγουστος 2009 21:36 Παρασκευή, 10 Νοέμβριος 2006 12:55

Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας.
Η Βέροια, ελάσσων πόλις της βυζαντινής περιφέρειας και μείζον ταυτόχρονα αστικό κέντρο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, διασώζει πλούτο και ποικιλία εύλαλων μνημείων, ικανών να προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για επιμέρους τομείς του Βυζαντινού πολιτισμού, όπως η λατρεία, η καθημερινή ζωή, η διοίκηση, η εκκλησιαστική ιστορία και τέχνη. Τόσο τα πολυτελή λατρευτικά και κοσμικά κτίρια της πρώιμης Βυζαντινής εποχής, που ερευνήθηκαν κατά τη  διάρκεια ανασκαφικών ερευνών,
όσο και τα πολυάριθμα και εξαιρετικής σημασίας σωζόμενα μνημεία της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου, τα οποία συγκροτούν ένα πυκνό δίκτυο, μαρτυρούν ιστορικό παρελθόν, άξιο να αποτυπωθεί σε ένα μουσειο, το οποίο παραπέμπει ευρύτερα στον πολιτισμό της σύνολης Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.
Χώρος στέγασής του, ένα επιβλητικό κτίριο των αρχών του αιώνα μας σε επαφή με το τείχος της πόλης. Είναι ένας εντυπωσιακά ανακαινισμένος υδρόμυλος που βραβεύθηκε τον Ιούνιο του έτους 2002 από την Europa Nostra ως υπόδειγμα πρότυπου έργου αποκατάστασης βιομηχανικού κτιρίου που αποδόθηκε σε μουσειακή χρήση.
Το υλικό της έκθεσης περιλαμβάνει μέρος από την ιδιαίτερα αξιόλογη συλλογή εικόνων, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά, αρχιτεκτονικά γλυπτά και μαρμάρινες επιγραφές, χειρόγραφα, έργα αγγειoπλαστικής και μικροτεχνίας, όλα τεκμήρια της λαμπρής ιστορίας της Βεροίας, μιας πόλης, που συνδύασε μοναδικά τον περιφερειακό χαρακτήρα του Βυζαντινού αστικού κέντρου, με την ακτινοβολία της πόλης Μητρόπολης.
Στόχος της πρώτης μόνιμης έκθεσης με τίτλο «Βέροια, μια περιφέρεια της βυζαντινής αυτοκρατορίας» είναι να παρουσιασει τα κυρια χαρακτηριστικά του Βυζαντινού πολιτισμού, μέσα από τον άξονα της πολυεπίπεδης επικοινωνίας που ανέπτυξαν οι πόλεις της αυτοκρατορίας μεταξύ τους, και ιδιαίτερα με την πρωτεύουσα Κωνσταντινούπολη.
Το πλήθος των αντικειμένων που εκτίθενται προέρχονται αποκλειστικά σχεδόν από εκκλησιαστικούς χώρους. Ο χώρος έκθεσης ανήκει στην Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
   

Βλαχογιάννειο Μουσείο

PDFΕκτύπωσηE-mail

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 04 Απρίλιος 2013 10:53 Παρασκευή, 10 Νοέμβριος 2006 12:59

Βλαχογιάννειο Μουσείο Νεωτέρης Ιστορίας & Τέχνης

Διεύθυνση: Ανοίξεως 86, Βέροια, Τ.Κ. 591 00

 

Ωράριο λειτουργίας ‘’Βλαχογιάννειου’’ μουσείου Βέροιας…. Δευτέρα έως και Σάββατο 09.30πμ έως 13.00μμ Παρασκευή 18.00μμ έως 21.00μμ Εκτάκτως για Κυριακές και αργίες κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης στον υπεύθυνο του μουσείου κ. Κανέλλο Ντόντο στο τηλ. 6942578628-2331060630.

Είσοδος δωρεάν.

Το Βλαχογιάννειο Μουσείο Νεώτερης Ιστορίας και Τέχνης ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας. Είναι δωρεά της οικογένειας Βλαχογιάννη, οι οποίοι ευγενώς παραχώρησαν το πατρικό τους σπίτι στην Ιερά Μητρόπολη.
Το Βλαχογιάννειο Μουσείο βρίσκεται σε ωραία τοποθεσία στη λεγόμενη «παραλία»της Βέροιας και πίσω, ως μέρος της αυλής του, έχει το ιερό του παλαιού βυζαντινού ναΐσκου του Αγίου Νικολάου (του επιλεγομένου της Γούρνας). Τρεις εποχές (βυζαντινή, νεώτερη και τωρινή) συναντώνται στο χώρο του.
Αρχικά λειτούργησε ως Μουσείο Νεώτερης Ιστορίας και Τέχνης και φιλοξένησε εκτός από το υλικό για τον Μακεδονικό Αγώνα και ένα δείγμα από τον πλούτο των Βυζαντινών εικόνων, κειμηλίων, αμφίων κλπ της συλλογής της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας.

Πρόσφατα η συλλογή αυτή αφαιρέθηκε για να συμπεριληφθεί στο Κειμηλιοφυλάκειο της Μονής Δοβρά και στη θέση της εκτίθεται η εξαιρετική συλλογή στρατιωτικών στολών και υλικών του κ. Κανέλλου Ντόντου.

Ο κ. Ντόντος επιμελήθηκε και τη νέα εμφάνιση του Μουσείου που πλέον αφορά στην ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα και στην προβολή στρατιωτικών ενδυμασιών και εξοπλισμών διαχρονικά (περίοδος 1900 – 1980).

Διαθέτει δύο ορόφους με εκθέματα. εισερχόμενοι στον πρώτο όροφο, πληροφορούμαστε μέσω πινάκων, κειμένων και φωτογραφικών αρχείων περί της εθνικής δράσης των αγωνιστών για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Ανάμεσα στους αγωνιστές από διάφορα της Ελλάδας μέρη αναφέρονται και ονόματα γηγενών Βεροιωτών. Η δεύτερη μάλιστα αίθουσα επέχει τη θέση ηρώου και είναι εξ’ ολοκλήρου αφιερωμένη σ’ αυτούς με αναγραφή των ονομάτων τους εις μνημόσυνον αυτών. Τα κείμενα συμπληρώνουν οι δωρεές διαφόρων ευεργετών που συνεργάστηκαν με την Ιερά Μητρόπολη και διέθεσαν οικογενειακά κειμήλια της εποχής, ώστε να μην τα βλέπουν μόνο λίγοι, αλλά να γίνονται γνωστά σε όλους.

Ξίφη, μετάλλια, εγχειρίδια, διπλώματα, προσωπικά αντικείμενα και πολλές τοπικές ενδυμασίες, καθώς και οικιακά είδη. Επίσης εκτίθεται το αρχείο της Ιεράς Μητροπόλεως με παλαιές φωτογραφίες και βιβλία σχετικά με τον Μακεδονικό Αγώνα.

Στον Δεύτερο όροφο εισαγόμαστε στον κόσμο και την καθημερινότητα της στρατιωτικής ζωής. Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να εξετάσει από κοντά τις στρατιωτικές ενδυμασίες, έγγραφα και εξοπλισμούς τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό πολέμου. Επίσης μπορεί να δει και στολές από παρεμφερείς ειδικότητες όπως π.χ. νοσοκόμες, αλλά και ξένων χωρών.

Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες επισκεφθείται την ιστοσελίδα: http://www.historicalcollector.gr/